Jesiotr
NAZWA: Jesiotr
NAZWA ŁACIŃSKA: Acipenser oxyrinchus
OBSZAR POŁOWOWY: hodowla
Jesiotr to ryba inna, niż te które na co dzień widzimy w sklepowych ladach. Ma piękne, opatrzone wypustkami ciało i bardzo oryginalną zakończoną ostrym „nosem” głowę. Dzieciom przypomina małego krokodyla bez nóg, ale na talerzu to prawdziwy rarytas.
Mięso jest delikatne i ma niezapomniany smak a przy tym nie ma w ogóle ości. Znani kucharze z całego świata mówią, iż rybę tą można podać na różne sposoby, ale najważniejsze jest aby wszelkie dodatki były na tyle stonowane aby delektować się smakiem samej ryby.
To bardzo pożądana ryba na wszelkiego rodzaju przyjęciach, gdyż upieczona, uwędzona lub podana w galarecie na pewno nie zostanie nie zauważona. Kawior z tej ryby jest bardzo ceniony w Polsce i na świecie.
W sprzedaży:
JESIOTR PATROSZONY Z GŁOWĄ
Rozmiar: 2-4 kg, 4 kg+
Pakowanie: IQF, Ca270 kg
Produkcja: hodowla
Pochodzenie: Polska