Antar
NAZWA: Antar
NAZWA ŁACIŃSKA: Dissostichus eleginoides
OBSZAR POŁOWOWY: FAO 41 pd. -zach. część O. Atlantyckiego, FAO 87 pd. – wsch. część O. Spokojnego, FAO 81 pd. – zach. O. Spokojnego, FAO 88 arktyczna część O. Spokojnego, FAO 48 arktyczna część O. Spokojnego, FAO 58 arktyczna i pd. część O. Indyjskiego,
Antar patagoński nazywany jest również kłykaczem. To ryba z rodziny nototeniowatych, występująca głównie w wodach Subantarktyki oraz u wybrzeży Argentyny, Falklandów, Falklandów, Georgii Południowej i Wysp Kerguelena.
Mięso jest białe, w smaku przypomina dorsza. Ryba ta jest mało popularna w Polsce, ale doceniają ja konsumenci w Stanach Zjednoczonych, Argentynie czy w Japonii gdzie jest częstym składnikiem sushi i jej cena jest naprawdę wysoka.
W sprzedaży:
ANTAR TUSZA
Rozmiar: 100-300, 300-600, 600-800, 800-1000
Cięcie:
Pakowanie: INT, Ca20
Produkcja: morska
Pochodzenie: Hiszpania