Limanda

NAZWA: Limanda żółtopłetwa

NAZWA ŁACIŃSKA: Limanda aspera

OBSZAR POŁOWOWY: FAO 67 pn. – wsch. część O. Spokojnego, FAO 18 O. Arktyczny, FAO 77 wsch. – śr. część O. Spokojnego

 

Limanda to ryba z rodziny flądrowatych, o charakterystycznym, spłaszczonym ciele. W Polsce popularna od kilku lat, lecz często błędnie nazywana „solą”.

Mięso limandy jest białe, delikatne, soczyste i neutralne w smaku. Po filetowaniu uzyskujemy całkowicie pozbawione ości kawałki. Ze względu na to, iż jest prawie pozbawiona charakterystycznego, rybnego zapachu daje nam wachlarz możliwości w kuchni. Możemy ją podać np.: z sosem cytrynowym czy musem z mango lub przyrządzić na jej bazie pyszną zupę tajską. 

 

W sprzedaży:

 

LIMANDA ŻÓŁTOPŁETWA FILET BEZ SKÓRY

Rozmiar: 300-500, 500-700, 700-900

Pakowanie: IQF, 5kg, 20% glazury 

Produkcja: 

Pochodzenie: