Pstrąg tęczowy

NAZWA: Pstrąg tęczowy

NAZWA ŁACIŃSKA: Oncorhynchus mykiss

OBSZAR POŁOWOWY: hodowla

 

Pstrąg to ryba słodkowodna w naturze występująca w zimnych, czystych strumieniach i jeziorach. Obecnie chętnie hodowany w wielu krajach na całym świecie.

Mięso pstrąga jest barwy perłowo-białej do bladoróżowej. Ma kremową konsystencję, jest delikatny i soczysty. Jego smak dobrze komponuje się z cytryną, czosnkiem i masłem. Z ryb słodkowodnych wyróżnia się duża zawartością wielonasyconych kwasów tłuszczowych i jest źródłem łatwo przyswajalnego białka. Jest przy tym rybą chudą i niskokaloryczną, stąd upieczony w folii lub przygotowany na parze powinien zagościć w menu wszystkich dbających o linię.

 

W sprzedaży:

 

PSTRĄG TĘCZOWY PATROSZONY Z GŁOWĄ

Rozmiar: 350- 400, 400-450, 500-700 

Pakowanie: IQF, A10

Produkcja: hodowla

Pochodzenie: Turcja, Chile 

 

 

Pstrąg filet