Sandacz pospolity

NAZWA: Sandacz pospolity

NAZWA ŁACIŃSKA: Sander lucioperca

OBSZAR POŁOWOWY: złowiono w wodach śródlądowych, FAO 27 pn. – wsch. część O. Atlantyckiego

 

Sandacz to ryba drapieżna, słodkowodna z rodziny okoniowatych. Występuje w Europie – ale tylko od dorzecza Renu i Rodanu po Morze Kaspijskie, a także na południu Anglii. 

Wiele osób twierdzi, iż sandacz jest jedną z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych. Jego mięso jest białe, chude,delikatne i soczyste. To źródło łatwo przyswajalnego białka. Zawiera sporą dawkę witaminy D, B12 oraz dużo selenu.

Sandacza można grillować, smażyć, piec, dusić, gotować na parze. Dobrze smakuje z sosami – na przykład miętowym czy cytrynowym.

 

W sprzedaży:

 

SANDACZ POSPOLITY FILET ZE SKÓRĄ 

Rozmiar: 170-230 (glazura 20%), 300-500 ( glazura 20%), 

Pakowanie: Ca 5kg, IQF

Produkcja: lądowa

Pochodzenie: Turcja, Kazachstan

 

 

sandacz pospolity - filet