Lin

NAZWA: Lin

NAZWA ŁACIŃSKA: Tinca tinca

OBSZAR POŁOWOWY: złowiono w wodach śródlądowych

WYMIAR OCHRONNY: do 25 cm

OKRES OCHRONNY: brak okresu ochronnego

 

Piękna ryba z rodziny karpiowatych. Mięso ma dość charakterystyczny dla ryb z tej rodziny posmak, z którym można sobie łatwo poradzić mrożąc wypatroszoną rybę przez kilka dni. Zaliczany do ryb średnio tłustych. Lin duży, 2–3 kilogramowy,  jest znacznie tłuściejszy, a co za tym idzie i nieco smaczniejszy. Mniejsze liny nadają się do zmielenia razem z ośćmi  i przyrządzenia z nich pulpetów czy kotletów rybnych. Dobrze smakuje zarówno tradycyjnie usmażona, marynowana w zalewie octowej, jak również w galarecie czy w śmietanie.

W sprzedaży:

  • patroszony z głową

 

ryby świeże - lin

 

 

 

Seamor
Zaawansowane ustawienia cookies

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.
Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.