Karp

NAZWA: Karp

NAZWA ŁACIŃSKA: Cyprinus carpio

OBSZAR POŁOWOWY: hodowla

WYMIAR OCHRONNY: nie dotyczy

OKRES OCHRONNY: nie dotyczy

 

Karp to jedna z tych ryb, które na stałe zadomowiły się w polskich kuchniach. Wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnych stołów bez niego i coraz częściej można go skosztować wykwintnych restauracjach. Mięso ma soczyste, bogate w białko, natomiast ości grube i łatwe do usunięcia. Smak mięsa w dużej mierze zależy od warunków w jakich jest hodowany. Dzięki długiej tradycji jedzenia tej ryby powstała cała masa przepisów pozwalających przyrządzić go na wiele sposobów.

W sprzedaży:

  • patroszony z głową,
  • tusza,
  • stek,
  • filet ze skórą,
  • filet ze skórą nacinany,

 

ryby świeże - karp

 

 

 

Seamor
Zaawansowane ustawienia cookies

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.
Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.