Śledź bałtycki

NAZWA: Śledź bałtycki

NAZWA ŁACIŃSKA: Clupea harengus

OBSZAR POŁOWOWY: FAo 27 III d

WYMIAR OCHRONNY:

OKRES OCHRONNY:

 

 

Ryba o dużym znaczeniu gospodarczym. Ze względu na dostępność już w zamierzchłych czasach gościła na stołach biednych i bogatych. Śledzie są bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Zawierają sporo tłuszczu, jednocześnie są mało kaloryczne. Aż 70 proc. tłuszczu stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe m.in. omega – 3. Śledź jest bardzo wdzięczną rybą w kuchni. Wyśmienity zarówno smażony, pieczony, gotowany na parze, marynowany oraz jako dodatek do sałatek.

 

W sprzedaży:

  • tusza,
  • płat ,

 

 

 

śledź oceaniczny

Seamor
Zaawansowane ustawienia cookies

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.
Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.