Tuńczyk

NAZWA: Tuńczyk

NAZWA ŁACIŃSKA: Thunnus albacares

OBSZAR POŁOWOWY: FAO 77, FAO 81, FAO 87, FAO 31, FAO 41, FAO 34, FAO 47, FAO 51, FAO 57, FAO 71, FAO 77, FAO 81

Tuńczyk to okoniokształtna, drapieżna ryba morska. Jego połowy rozpoczęto już w starożytności. 

Mięso tuńczyka ma kolor różowo-czerwony, aż do fioletowego co  jest to spowodowane występowaniem w mięśniach mioglobiny magazynującej tlen w tkankach.

Mięso jest uznawane za rarytas i osiąga bardzo wysokie ceny. Jest rybą niskokaloryczną, o wysokiej zawartości składników odżywczych. Jest bardzo smaczne, zwarte i soczyste. Często osoby, które wcześniej nie próbowały tej ryby mylą ja z dobrze przyrządzoną, miękką wołowiną. Może być spożywane zarówno wędzone, suszone, konserwowane, surowe czy tradycyjnie podane w postaci steków. 

Tej pozycji nie może zabraknąć w Państwa asortymencie.

 

W sprzedaży:

 

TUŃCZYK CHANKY

Rozmiar: 2 – 3 kg

Pakowanie: A 20 kg, A 25 kg

Produkcja: morska

Pochodzenie: Wietnam

 

 

Seamor
Zaawansowane ustawienia cookies

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.
Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.