Mintaj

NAZWA: Mintaj

NAZWA ŁACIŃSKA: Gadus chalcogrammus

OBSZAR POŁOWOWY: FAO 61 pn.-zach. część Oceanu Spokojnego, FAO 67 pn. – wsch. część O. Spokojnego

 

Mintaj to ryba z rodziny dorszokształtnych. Występuje w morzach północnego Pacyfiku. Ma duże znaczenie w rybołówstwie, zwłaszcza koreańskim i japońskim. W Polsce również bardzo popularny.

Mięso mintaja jest kremowo-białe, smaczne, delikatne i soczyste. Jest rybą chudą, bogatą w potas, fosfor oraz wit. D  i selen. Polecana dla osób będących na diecie redukcyjnej.

Rybę można przyrządzić na wiele sposobów. Najmniej cennych składników odżywczych straci przygotowana na parze oraz pieczona. Dobrze komponuje się z sosem koperkowym oraz szpinakiem. To również dobra propozycja do ryby po grecku.

 

W sprzedaży:

 

MINTAJ FILET B/S

Rozmiar: 200-400, 400-600 

Pakowanie: SHP, A 20,43 kg

Produkcja: morska, lądowa

Pochodzenie: Rosja