Śledź bałtycki

NAZWA: Śledź bałtycki

NAZWA ŁACIŃSKA: Clupea harengus

OBSZAR POŁOWOWY: FAo 27 III d

WYMIAR OCHRONNY:

OKRES OCHRONNY:

 

 

Ryba o dużym znaczeniu gospodarczym. Ze względu na dostępność już w zamierzchłych czasach gościła na stołach biednych i bogatych. Śledzie są bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Zawierają sporo tłuszczu, jednocześnie są mało kaloryczne. Aż 70 proc. tłuszczu stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe m.in. omega – 3. Śledź jest bardzo wdzięczną rybą w kuchni. Wyśmienity zarówno smażony, pieczony, gotowany na parze, marynowany oraz jako dodatek do sałatek.

 

W sprzedaży:

  • tusza,
  • płat ,

 

 

 

śledź oceaniczny