Karmazyn atlantycki
NAZWA: Karmazyn atlantycki
NAZWA ŁACIŃSKA: Sebastes marinus
OBSZAR POŁOWOWY: FAO 21 pn.- zach. część O. Atlantyckiego, FAO 27 pn. – wsch. część O. Atlantyckiego
Karmazyn to pięknie wybarwiona ryba morska. Zamieszkuje zimne wody północnego Atlantyku. Jako nieliczny gatunek jest jajożyworodny. Samice noszą zapłodnione jaja w ciele, a potem wyklute larwy uwalniają do wody. Ciekawostką jest również to, iż ta ryba rośnie bardzo wolno a swoją dojrzałość płciową osiąga dopiero około 13 roku życia.
Mięso karmazyna jest białe, delikatne, strukturą i łatwością oddzielania miomerów przypomina dorsza atlantyckiego. Jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, witamin oraz mikroelementów.
Sposobów na jego przyrządzenie jest wiele – pieczenie, grillowanie, gotowanie na parze, ale dla podkreślenia jego smaku warto go przygotować w tradycyjny sposób, czyli usmażyć. Karmazyn cieszy się dużym uznaniem w krajach azjatyckich, dlatego warto poeksperymentować z tą rybą wykorzystując w kuchni pasty curry, trawę cytrynową czy chilli.
W sprzedaży:
KARMAZYN TUSZA
Rozmiar: 300-500, 500-700
Cięcie: J/C
Pakowanie: blok, SHP, A21kg (3x7kg)
Produkcja: morska
Pochodzenie: Islandia
KARMAZYN FILET Z/S
Rozmiar: 55-115, 115-170, 200-300
Pakowanie: 5kg, 10 kg
Produkcja: morska
Pochodzenie: Kanada, Francja