Karmazyn atlantycki

NAZWA: Karmazyn atlantycki

NAZWA ŁACIŃSKA: Sebastes marinus

OBSZAR POŁOWOWY: FAO 21 pn.- zach. część O. Atlantyckiego, FAO 27 pn. – wsch. część O. Atlantyckiego 

 

Karmazyn to pięknie wybarwiona ryba morska. Zamieszkuje zimne wody północnego Atlantyku. Jako nieliczny gatunek jest jajożyworodny. Samice noszą zapłodnione jaja w ciele, a potem wyklute larwy uwalniają do wody. Ciekawostką jest również to, iż ta ryba rośnie bardzo wolno a swoją dojrzałość płciową osiąga dopiero około 13 roku życia.

Mięso karmazyna jest białe, delikatne, strukturą i łatwością oddzielania miomerów przypomina dorsza atlantyckiego.  Jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, witamin oraz mikroelementów.

Sposobów na jego przyrządzenie jest wiele – pieczenie, grillowanie, gotowanie na parze, ale dla podkreślenia jego smaku warto go przygotować w tradycyjny sposób, czyli usmażyć. Karmazyn cieszy się dużym uznaniem w krajach azjatyckich, dlatego warto poeksperymentować z tą rybą wykorzystując w kuchni pasty curry, trawę cytrynową czy chilli.

 

W sprzedaży:

 

KARMAZYN TUSZA

Rozmiar: 300-500, 500-700 

Cięcie: J/C 

Pakowanie: blok, SHP, A21kg (3x7kg) 

Produkcja: morska

Pochodzenie: Islandia 

 

KARMAZYN FILET Z/S 

Rozmiar: 55-115, 115-170, 200-300 

Pakowanie: 5kg, 10 kg

Produkcja: morska 

Pochodzenie: Kanada, Francja

 

 

karmazyn atlantycki - tusza Karmazyn tusza wędzony na gorąco Karmazyn filet wędzony na gorąco