Tuńczyk

NAZWA: Tuńczyk

NAZWA ŁACIŃSKA: Thunnus albacares

OBSZAR POŁOWOWY: FAO 77, FAO 81, FAO 87, FAO 31, FAO 41, FAO 34, FAO 47, FAO 51, FAO 57, FAO 71, FAO 77, FAO 81

Tuńczyk to okoniokształtna, drapieżna ryba morska. Jego połowy rozpoczęto już w starożytności. 

Mięso tuńczyka ma kolor różowo-czerwony, aż do fioletowego co  jest to spowodowane występowaniem w mięśniach mioglobiny magazynującej tlen w tkankach.

Mięso jest uznawane za rarytas i osiąga bardzo wysokie ceny. Jest rybą niskokaloryczną, o wysokiej zawartości składników odżywczych. Jest bardzo smaczne, zwarte i soczyste. Często osoby, które wcześniej nie próbowały tej ryby mylą ja z dobrze przyrządzoną, miękką wołowiną. Może być spożywane zarówno wędzone, suszone, konserwowane, surowe czy tradycyjnie podane w postaci steków. 

Tej pozycji nie może zabraknąć w Państwa asortymencie.

 

W sprzedaży:

 

TUŃCZYK CHANKY

Rozmiar: 2 – 3 kg

Pakowanie: A 20 kg, A 25 kg

Produkcja: morska

Pochodzenie: Wietnam