Ryba maślana – eskolar

NAZWA: Ryba maślana eskolar

NAZWA ŁACIŃSKA: Lepidocybium flavobrunneum

OBSZAR POŁOWOWY: FAO 87 pd. – wsch. część O. Spokojnego

 

Określenie ryba maślana dotyczy kilku gatunków ryb o podobnych cechach anatomicznych, a przede wszystkim charakteryzujących się dużą zawartością estrów tłuszczowych w mięsie. Eskolar jest jedną z nich.

Mięso tej ryby ma bardzo charakterystyczny wygląd – poszczególne miomery są mało widoczne, jest bardzo kremowe, tłuste, przypominające  w konsystencji masło i ma perłowo-białą barwę. W wielu krajach jest bardzo cenionym surowcem. Ze względu na dużą ilość estrów nie może być spożywana w dużych ilościach, gdyż może wywołać zaburzenia ze strony układu pokarmowego.

 

W sprzedaży:

 

RYBA MAŚLANA ESKOLAR

Rozmiar: 

Pakowanie: A 25kg 

Produkcja: 

Pochodzenie: Ekwador