Dorsz atlantycki

 
NAZWA: Dorsz atlantycki

NAZWA ŁACIŃSKA: Gadus morhua

OBSZAR POŁOWOWY: FAO 21  pn. – zach. część O. Atlantyckiego, FAO 27 pn.-wsch. część Oceanu Atlantyckiego, FAO 18  O. Arktyczny

 

Dorsz atlantycki, zwany również wątłuszem. Drapieżna ryba morska. To łatwo dostępna i pożywna ryba o wysokich walorach smakowych i odżywczych. 

Posiada wyjątkowo delikatne, soczyste białe mięso, raczej neutralne w smaku. Ze względu na możliwość przyrządzenia w różnoraki sposób jest wciąż jedną z najczęściej wybieranych przez konsumentów ryb na całym świecie. Doskonale smakuje w postaci smażonej, pieczonej, grillowanej, jako dodatek do sałatek oraz składnik zup rybnych.

W sprzedaży w postaci tusz oraz filetów bez skóry.

Polecamy do restauracji, barów, bufetów.

 

DORSZ ATLANTYCKI TUSZA

Rozmiar: 0,5 -1kg, 1-2kg, 2-4kg,

Cięcie: J/C, N/C

Pakowanie: blok

Produkcja: morska

Pochodzenie: Islandia, Norwegia, Hiszpania, Grenlandia

 

DORSZ ATLANTYCKI FILET Z/S i B/S

Rozmiar: 5-8, 8-16, 16-32

Pakowanie: SHP, A20,43 (3×6,8)

Produkcja: morska, lądowa

Pochodzenie: Rosja, Islandia, Norwegia, Hiszpania, Portugalia