Sieja kanadyjska

NAZWA: Sieja kanadyjska

NAZWA ŁACIŃSKA: Coregonus clupeaformis

OBSZAR POŁOWOWY: złowiono w wodach śródlądowych (Kanada)

 

Sieja kanadyjska poławiana jest w czystych i zimnych jeziorach północnej Kanady. Należy do rodziny łososiowatych i często nazywana jest „białym łososiem”.

Mięso sieji jest jędrne, białe i delikatne.  To bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3, witamin oraz mikroelementów. Ich zawartość przewyższa trzykrotnie wartości oznaczone w mięsie z łososia. 

Sieja jest świetną alternatywą dla tak popularnych na naszych stołach ryb morskich. Nie ma posmaku charakterystycznego dla ryb słodkowodnych. Można ją usmażyć, upiec w folii lub zrobić pyszną zupę rybną. Dobrze przyrządzona to prawdziwy rarytas.

 

W sprzedaży:

 

SIEJA KANADYJSKA TUSZA

Rozmiar: 0,5 – 1kg 

Cięcie: 

Pakowanie: IQF, A34,02 kg 

Produkcja: lądowa

Pochodzenie: Kanada 

 

SIEJA KANADYJSKA PATROSZONA Z GŁOWĄ 

Rozmiar: 0,5 – 1 kg

Pakowanie: A34,02 kg

Produkcja: lądowa

Pochodzenie: Kanada 

 

 

ryby mrożone - sieja