Karp

NAZWA: Karp

NAZWA ŁACIŃSKA: Cyprinus carpio

OBSZAR POŁOWOWY: hodowla

WYMIAR OCHRONNY: nie dotyczy

OKRES OCHRONNY: nie dotyczy

 

Karp to jedna z tych ryb, które na stałe zadomowiły się w polskich kuchniach. Wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnych stołów bez niego i coraz częściej można go skosztować wykwintnych restauracjach. Mięso ma soczyste, bogate w białko, natomiast ości grube i łatwe do usunięcia. Smak mięsa w dużej mierze zależy od warunków w jakich jest hodowany. Dzięki długiej tradycji jedzenia tej ryby powstała cała masa przepisów pozwalających przyrządzić go na wiele sposobów.

W sprzedaży:

  • patroszony z głową,
  • tusza,
  • stek,
  • filet ze skórą,
  • filet ze skórą nacinany,

 

ryby świeże - karp