Sandacz pospolity
NAZWA: Sandacz pospolity
NAZWA ŁACIŃSKA: Sander lucioperca
OBSZAR POŁOWOWY: złowiono w wodach śródlądowych, FAO 27 pn. – wsch. część O. Atlantyckiego
Sandacz to ryba drapieżna, słodkowodna z rodziny okoniowatych. Występuje w Europie – ale tylko od dorzecza Renu i Rodanu po Morze Kaspijskie, a także na południu Anglii.
Wiele osób twierdzi, iż sandacz jest jedną z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych. Jego mięso jest białe, chude,delikatne i soczyste. To źródło łatwo przyswajalnego białka. Zawiera sporą dawkę witaminy D, B12 oraz dużo selenu.
Sandacza można grillować, smażyć, piec, dusić, gotować na parze. Dobrze smakuje z sosami – na przykład miętowym czy cytrynowym.
W sprzedaży:
SANDACZ POSPOLITY FILET ZE SKÓRĄ
Rozmiar: 170-230 (glazura 20%), 300-500 ( glazura 20%),
Pakowanie: Ca 5kg, IQF
Produkcja: lądowa
Pochodzenie: Turcja, Kazachstan