Dorsz atlantycki
NAZWA: Dorsz atlantycki
NAZWA ŁACIŃSKA: Gadus morhua
OBSZAR POŁOWOWY: FAO 21 pn. – zach. część O. Atlantyckiego, FAO 27 pn.-wsch. część Oceanu Atlantyckiego, FAO 18 O. Arktyczny
Dorsz atlantycki, zwany również wątłuszem. Drapieżna ryba morska. To łatwo dostępna i pożywna ryba o wysokich walorach smakowych i odżywczych.
Posiada wyjątkowo delikatne, soczyste białe mięso, raczej neutralne w smaku. Ze względu na możliwość przyrządzenia w różnoraki sposób jest wciąż jedną z najczęściej wybieranych przez konsumentów ryb na całym świecie. Doskonale smakuje w postaci smażonej, pieczonej, grillowanej, jako dodatek do sałatek oraz składnik zup rybnych.
W sprzedaży w postaci tusz oraz filetów bez skóry.
Polecamy do restauracji, barów, bufetów.
DORSZ ATLANTYCKI TUSZA
Rozmiar: 0,5 -1kg, 1-2kg, 2-4kg,
Cięcie: J/C, N/C
Pakowanie: blok
Produkcja: morska
Pochodzenie: Islandia, Norwegia, Hiszpania, Grenlandia
DORSZ ATLANTYCKI FILET Z/S i B/S
Rozmiar: 5-8, 8-16, 16-32
Pakowanie: SHP, A20,43 (3×6,8)
Produkcja: morska, lądowa
Pochodzenie: Rosja, Islandia, Norwegia, Hiszpania, Portugalia