Dorsz czarny (czarniak)
NAZWA: Dorsz czarny (czarniak)
NAZWA ŁACIŃSKA: Pollachius virens
OBSZAR POŁOWOWY: FAO 21 pn. – zach. część O. Atlantyckiego, FAO 27 pn.-wsch. część Oceanu Atlantyckiego
Dorsz czarny, zwany również czarniakiem to gatunek ryby drapieżnej z rodziny dorszowatych. Ryba o dużym znaczeniu gospodarczym. Swoją nazwę zawdzięcza czarnej barwie wnętrza jamy gębowej. Mięso szaro-perłowe, nieco ciemniejsze niż u dorsza atlantyckiego (po ugotowaniu zmienia barwę na białą) jednak równie smaczne i delikatne. Jest rybą chudą i bogatą w białko. To źródło łatwo przyswajalnego selenu oraz witamin A, B, PP. Doskonały zarówno w postaci wędzonej, gotowanej, smażonej czy pieczonej.
W sprzedaży tusze oraz filety bez skóry.
DORSZ CZARNY TUSZA
Rozmiar: 0,9 kg -, 1,2kg-, 1-2kg,
Cięcie: N/C, J/C
Pakowanie: blok, Ca25
Produkcja: morska
DORSZ CZARNY FILET B/S
Rozmiar: 5-8, 8-16, 16-32
Pakowanie: SHP, A27 (3x9kg), A20,4 (3×6,8kg)
Produkcja: morska, lądowa
Pochodzenie: Islandia, Wyspy Owcze