Dorsz czarny (czarniak)

NAZWA: Dorsz czarny (czarniak)

NAZWA ŁACIŃSKA: Pollachius virens

OBSZAR POŁOWOWY: FAO 21 pn. – zach. część O. Atlantyckiego, FAO 27 pn.-wsch. część Oceanu Atlantyckiego

Dorsz czarny, zwany również czarniakiem to gatunek ryby drapieżnej z rodziny dorszowatych. Ryba o dużym znaczeniu gospodarczym. Swoją nazwę zawdzięcza czarnej barwie wnętrza jamy gębowej. Mięso szaro-perłowe, nieco ciemniejsze niż u dorsza atlantyckiego (po ugotowaniu zmienia barwę na białą) jednak równie smaczne i delikatne. Jest rybą chudą i bogatą w białko. To źródło łatwo przyswajalnego selenu oraz witamin A, B, PP. Doskonały zarówno w postaci wędzonej, gotowanej, smażonej czy pieczonej.

W sprzedaży tusze oraz filety bez skóry.

 

DORSZ CZARNY TUSZA

Rozmiar: 0,9 kg -, 1,2kg-, 1-2kg,  

Cięcie: N/C, J/C

Pakowanie: blok, Ca25

Produkcja: morska

 

DORSZ CZARNY FILET B/S

Rozmiar: 5-8, 8-16, 16-32

Pakowanie: SHP, A27 (3x9kg), A20,4 (3×6,8kg)

Produkcja: morska, lądowa

Pochodzenie: Islandia, Wyspy Owcze