Halibut niebieski, zwany także halibutem czarnym lub grenlandzkim

NAZWA: Halibut 

NAZWA ŁACIŃSKA: Reinharditus hippoglossoides

OBSZAR POŁOWOWY: FAO 67 pn. – wsch. część O. Spokojnego, FAO 61  pn. – zach. cześć O. Spokojnego, FAO 27 pn. – wsch. Atlantyk, FAO 21 pn. – zach. Atlantyk, FAO 18  O. Arktyczny

 

Halibut, zwany również halibutem grenlandzkim to gatunek ryby morskiej z rodziny flądrowatych. Zamieszkuje chłodne wody, których temperatura nie przekracza 6°C . Mięso halibuta jest białe, tłuste, delikatne, soczyste i bardzo smaczne. To bogactwo kwasów omega-3 oraz witamin A,B i D. Zawiera również szereg pierwiastków chemicznych tj.: miedź działającą przeciwbakteryjnie, żelazo wspomagające pracę mózgu a także cynk i selen. Odkryto, że tłuszcz halibuta ma właściwości przeciwbólowe. Łagodzi sztywność i ból stawów towarzyszący problemom reumatycznym. 

 

W sprzedaży oferujemy:

 

HALIBUT TUSZA

Rozmiar: 1- kg, 1-2kg, 2-3kg,

Cięcie: J/C bez ogona

Pakowanie: blok,A18 (3x6kg), A12, A24 (2x12kg), Ca20 

Produkcja: morska

Pochodzenie: Islandia, Kanada, Norwegia, Hiszpania 

 

HALIBUT FILET B/S

Rozmiar: 200-400, 300-600, 400-700

Pakowanie:SHP 

Produkcja: morska 

Pochodzenie: Grenlandia, Islandia 

 

 

ryby mrożone - halibut czarny tusza ryby mrożone - halibut czarny filet ryby mrożone - halibut czarny