Halibut niebieski, zwany także halibutem czarnym lub grenlandzkim
NAZWA: Halibut
NAZWA ŁACIŃSKA: Reinharditus hippoglossoides
OBSZAR POŁOWOWY: FAO 67 pn. – wsch. część O. Spokojnego, FAO 61 pn. – zach. cześć O. Spokojnego, FAO 27 pn. – wsch. Atlantyk, FAO 21 pn. – zach. Atlantyk, FAO 18 O. Arktyczny
Halibut, zwany również halibutem grenlandzkim to gatunek ryby morskiej z rodziny flądrowatych. Zamieszkuje chłodne wody, których temperatura nie przekracza 6°C . Mięso halibuta jest białe, tłuste, delikatne, soczyste i bardzo smaczne. To bogactwo kwasów omega-3 oraz witamin A,B i D. Zawiera również szereg pierwiastków chemicznych tj.: miedź działającą przeciwbakteryjnie, żelazo wspomagające pracę mózgu a także cynk i selen. Odkryto, że tłuszcz halibuta ma właściwości przeciwbólowe. Łagodzi sztywność i ból stawów towarzyszący problemom reumatycznym.
W sprzedaży oferujemy:
HALIBUT TUSZA
Rozmiar: 1- kg, 1-2kg, 2-3kg,
Cięcie: J/C bez ogona
Pakowanie: blok,A18 (3x6kg), A12, A24 (2x12kg), Ca20
Produkcja: morska
Pochodzenie: Islandia, Kanada, Norwegia, Hiszpania
HALIBUT FILET B/S
Rozmiar: 200-400, 300-600, 400-700
Pakowanie:SHP
Produkcja: morska
Pochodzenie: Grenlandia, Islandia