Halibut kawałki wędzony na gorąco
Halibut, zwany również halibutem grenlandzkim. Gatunek ryby morskiej z rodziny flądrowatych. Zamieszkuje chłodne wody morskie, których temperatura nie przekracza 6 st. Celsjusza.
Jego mięso jest białe, bardzo smaczne, delikatne i dość tłuste. Ości tylko przy kręgosłupie, bardzo łatwo oddzielają się od mięsa. Jest rybą bogatą w kwasy Omega-3, wit. A, D, B, łatwo przyswajalne białko oraz szereg pierwiastków chemicznych tj.: miedź działającą przeciwbakteryjnie, żelazo wspomagające pracę mózgu, cynk i selen. Odkryto, że tłuszcz z halibuta ma właściwości przeciwbólowe. Łagodzi sztywność i ból stawów, towarzyszący problemom reumatycznym.
Halibuta lubią niemalże wszyscy, a ci którzy go nie znają muszą koniecznie poznać jego smak. To doskonała propozycja zarówno dla klientów detalicznych, jak i dla restauratorów.