Lin

NAZWA: Lin

NAZWA ŁACIŃSKA: Tinca tinca

OBSZAR POŁOWOWY: złowiono w wodach śródlądowych

WYMIAR OCHRONNY: do 25 cm

OKRES OCHRONNY: brak okresu ochronnego

 

Piękna ryba z rodziny karpiowatych. Mięso ma dość charakterystyczny dla ryb z tej rodziny posmak, z którym można sobie łatwo poradzić mrożąc wypatroszoną rybę przez kilka dni. Zaliczany do ryb średnio tłustych. Lin duży, 2–3 kilogramowy,  jest znacznie tłuściejszy, a co za tym idzie i nieco smaczniejszy. Mniejsze liny nadają się do zmielenia razem z ośćmi  i przyrządzenia z nich pulpetów czy kotletów rybnych. Dobrze smakuje zarówno tradycyjnie usmażona, marynowana w zalewie octowej, jak również w galarecie czy w śmietanie.

W sprzedaży:

  • patroszony z głową

 

ryby świeże - lin