Makrela

NAZWA: Makrela

NAZWA ŁACIŃSKA: Scomber scombrus

OBSZAR POŁOWOWY: FAO27  pn.-wsch. część O. Atlantyckiego,  FAO34  śr.-wsch. część O. Atlantyckiego, FAO 21  pn. – zach. część O. Atlantyckiego, FAO 37  M. Śródziemne i M. Czarne,

 

Makrela to gatunek wędrującej ryby morskiej występującej w wodach Atlantyku. Jest jednym z ważniejszych gatunków poławianych przemysłowo.

Mięso makreli jest perłowo – białe. Jest rybą tłustą, bogatą w wielonasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na układ krążenia, ale również przyspieszają procesy metaboliczne i pomagają wątrobie uporać się z nagromadzonymi toksynami. Ciekawostką jest, iż wędzona makrela ma dwukrotnie wyższą zawartość kwasów omega w porównaniu do tak samo przyrządzonego łososia. Wyróżnia ja również wysoka zawartość działającego antynowotworowo selenu, którego sami nie jesteśmy w stanie wyprodukować.

Makrela jest bardzo lubiana w postaci wędzonej, ale równie ciekawą i smaczną propozycją jest podanie jej w postaci  grillowanej tuszy.

 

W sprzedaży:

 

MAKRELA TUSZA

Rozmiar: 275-300, 375-425, 425-475, 200-400, 300-500, 400-600

Pakowanie: blok, Ca 20kg, A21

Produkcja: morska

Pochodzenie: Holandia, Norwegia, Islandia, Wyspy Owcze

 

 

ryby mrożone - makrela cała Makrela tusza wędzona na gorąco Makrela filet z przyprawami wędzona na gorąco Makrela filet “Kippers” wędzona na zimno