Makrela
NAZWA: Makrela
NAZWA ŁACIŃSKA: Scomber scombrus
OBSZAR POŁOWOWY: FAO27 pn.-wsch. część O. Atlantyckiego, FAO34 śr.-wsch. część O. Atlantyckiego, FAO 21 pn. – zach. część O. Atlantyckiego, FAO 37 M. Śródziemne i M. Czarne,
Makrela to gatunek wędrującej ryby morskiej występującej w wodach Atlantyku. Jest jednym z ważniejszych gatunków poławianych przemysłowo.
Mięso makreli jest perłowo – białe. Jest rybą tłustą, bogatą w wielonasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na układ krążenia, ale również przyspieszają procesy metaboliczne i pomagają wątrobie uporać się z nagromadzonymi toksynami. Ciekawostką jest, iż wędzona makrela ma dwukrotnie wyższą zawartość kwasów omega w porównaniu do tak samo przyrządzonego łososia. Wyróżnia ja również wysoka zawartość działającego antynowotworowo selenu, którego sami nie jesteśmy w stanie wyprodukować.
Makrela jest bardzo lubiana w postaci wędzonej, ale równie ciekawą i smaczną propozycją jest podanie jej w postaci grillowanej tuszy.
W sprzedaży:
MAKRELA TUSZA
Rozmiar: 275-300, 375-425, 425-475, 200-400, 300-500, 400-600
Pakowanie: blok, Ca 20kg, A21
Produkcja: morska
Pochodzenie: Holandia, Norwegia, Islandia, Wyspy Owcze