Miruna patagońska i nowozelandzka
NAZWA: Miruna patagońska/ nowozelandzka
NAZWA ŁACIŃSKA: Macruronus magellanicus, Macruronus novaezelandiae
OBSZAR POŁOWOWY: FAO 87 pd.- wsch. część O. Spokojnego, FAO 41 pd.- zach. część O. Atlantyckiego
Miruna nowozelandzka to gatunek średniej wielkości drapieżnej ryby morskiej z rodz. morszczukowatych.
Posiada białe, delikatne, kruche pozbawione ości mięso. Podobnie jak dorsz należy do ryb chudych i jest polecana osobom będącym na diecie. Niewątpliwą jej zaletą jest wysoka zawartość wielonasyconych kwasów, wit. A, B12, niacyny i potasu, który ma ogromne znaczenie dla prawidłowej pracy serca.
Rybę tę ze względu na bardzo neutralny smak można przyrządzić na wiele sposobów – usmażyć, upiec, grillować lub ugotować na parze.
To świetna propozycja zarówno dla klientów detalicznych, jak również dla właścicieli smażalni czy restauracji.
W sprzedaży:
MIRUNA FILET B/S
Rozmiar: 2-4, 4-6, 6-8, 8-12, 12-16, 16+
Pakowanie: A20,4 (3×6,8kg), SHP
Produkcja: morska, lądowa
Pochodzenie: Chile, Nowa Zelandia
MIRUNA FILET Z/S
Rozmiar: 2-4, 4-6, 6-8, 8-12, 12-16, 16+
Pakowanie: A20,4 (3×6,8kg), SHP
Produkcja: morska, lądowa
Pochodzenie: Nowa Zelandia, Chile