Miruna patagońska i nowozelandzka

NAZWA: Miruna patagońska/ nowozelandzka

NAZWA ŁACIŃSKA: Macruronus magellanicus, Macruronus novaezelandiae

OBSZAR POŁOWOWY: FAO 87  pd.- wsch. część O. Spokojnego, FAO 41  pd.- zach. część O. Atlantyckiego

 

Miruna nowozelandzka to gatunek średniej wielkości drapieżnej ryby morskiej z rodz. morszczukowatych. 

Posiada białe, delikatne, kruche pozbawione ości mięso. Podobnie jak dorsz należy do ryb chudych i jest polecana osobom będącym na diecie. Niewątpliwą jej zaletą jest wysoka zawartość wielonasyconych kwasów, wit. A, B12, niacyny i potasu, który ma ogromne znaczenie dla prawidłowej pracy serca. 

Rybę tę ze względu na bardzo neutralny smak można przyrządzić na wiele sposobów – usmażyć, upiec, grillować lub ugotować na parze. 

To świetna propozycja zarówno dla klientów detalicznych, jak również dla właścicieli smażalni czy restauracji. 

 

W sprzedaży:

 

MIRUNA FILET B/S

Rozmiar: 2-4, 4-6, 6-8, 8-12, 12-16, 16+ 

Pakowanie: A20,4 (3×6,8kg), SHP 

Produkcja: morska, lądowa

Pochodzenie: Chile, Nowa Zelandia 

 

MIRUNA FILET Z/S 

Rozmiar: 2-4, 4-6, 6-8, 8-12, 12-16, 16+

Pakowanie: A20,4 (3×6,8kg), SHP

Produkcja: morska, lądowa

Pochodzenie: Nowa Zelandia, Chile 

 

 

Mintaj-filety-panierowane-Tempura-miniatura ryba miruna płaty miruna filet bez skóry