Morszczuk
NAZWA: Morszczuk argentyński, Morszczuk kapski
NAZWA ŁACIŃSKA: Merluccius hubbsi, Merluccius capensis
OBSZAR POŁOWOWY: FAO 27 pn. – wsch. część O. Atlantyckiego, FAO 34 wsch.-śr. część O. Atlantyckiego, FAO 37 M. Śródziemne i M. Czarne
Morszczuk to gatunek morskiej ryby dorszokształtnej.
Obok dorsza to jedna z najbardziej popularnych ryb w polskiej kuchni. Jego mięso jest chude i lekkostrawne, kruche i delikatne o barwie białej lub jasnoróżowej. Wyróżnia się dużą zawartością kwasu DHA ( który u kobiet w ciąży ma korzystny wpływ na rozwój płodu) oraz witamin z gruby B, wapnia oraz selenu.
Morszczuka można przyrządzić na wiele sposobów, doprawiając pietruszka, rozmarynem i tymiankiem. Doskonale smakuje w sosie śmietanowym, jak również tradycyjnie smażony. Ze względu na kruchość mięsa nie jest polecany do grillowania.
W sprzedaży:
MORSZCZUK ARGENTYŃSKI TUSZA
Rozmiar: 200-400, 300-500, 400-600
Cięcie: INT, IWP
Pakowanie: blok, Ca 20kg
Produkcja: morska
Pochodzenie: Ameryka Pd.
MORSZCZUK ARGENTYŃSKI FILET B/S (Valastro, Moscuza)
Rozmiar: 120-200, 120-240, 200-300, 300-400
Pakowanie: SHP, A7kg, A14 (2x7kg)
Produkcja: morska
Pochodzenie: Ameryka Pd.
MORSZCZUK KAPSKI FILET Z/S
Rozmiar: 2-4, 4-6, 6-8, 8-10, 10-12, 12+,16+
Pakowanie: SHP, A7kg, A14 (2x7kg)
Produkcja: morska
Pochodzenie: Afryka Pd.