Morszczuk

NAZWA: Morszczuk argentyński, Morszczuk kapski

NAZWA ŁACIŃSKA: Merluccius hubbsi, Merluccius capensis

OBSZAR POŁOWOWY: FAO 27  pn. – wsch. część O. Atlantyckiego, FAO 34  wsch.-śr. część O. Atlantyckiego, FAO 37  M. Śródziemne i  M. Czarne

 

Morszczuk to gatunek morskiej ryby dorszokształtnej.

Obok dorsza to jedna z najbardziej popularnych ryb w polskiej kuchni. Jego mięso jest chude i lekkostrawne, kruche i delikatne o barwie białej lub jasnoróżowej. Wyróżnia się dużą zawartością kwasu DHA ( który u kobiet w ciąży ma korzystny wpływ na rozwój płodu) oraz witamin z gruby B, wapnia oraz selenu.

Morszczuka można przyrządzić na wiele sposobów, doprawiając pietruszka, rozmarynem i tymiankiem. Doskonale smakuje w sosie śmietanowym, jak również tradycyjnie smażony. Ze względu na kruchość mięsa nie jest polecany do grillowania.

 

W sprzedaży:

 

MORSZCZUK ARGENTYŃSKI TUSZA

Rozmiar: 200-400, 300-500, 400-600

Cięcie: INT, IWP

Pakowanie: blok, Ca 20kg

Produkcja: morska

Pochodzenie: Ameryka Pd.

 

MORSZCZUK ARGENTYŃSKI FILET B/S (Valastro, Moscuza)

Rozmiar: 120-200, 120-240, 200-300, 300-400

Pakowanie: SHP, A7kg, A14 (2x7kg) 

Produkcja: morska

Pochodzenie: Ameryka Pd.

 

MORSZCZUK KAPSKI FILET Z/S

Rozmiar: 2-4, 4-6, 6-8, 8-10, 10-12, 12+,16+

Pakowanie: SHP, A7kg, A14 (2x7kg) 

Produkcja: morska

Pochodzenie: Afryka Pd.

 

 

morszczuk argentyński - tusza morszczuk - filet bez skóry morszczuk - filet ze skórą ryby mrożone - morszczuk kapski morszczuk argentyński