Okoń nilowy
NAZWA: Okoń nilowy
NAZWA ŁACIŃSKA: Lates niloticus
OBSZAR POŁOWOWY: FAO 51 zach. część O. Indyjskiego
Występuje powszechnie w krainie etiopskiej.
Mięso okonia jest białe, soczyste i chude. Stanowi źródło dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-3, witamin A, E, D, B oraz mikro i makroelementów tj.: wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas.
Ze względu na to, iż okoń nie jest bardzo popularny w Polsce stanowi dobrą propozycję dla restauratorów, którzy chcą zaproponować ciekawe menu w swoim lokalu. Można go podać w bardzo oryginalny sposób z pieczonym fenkułem, pomarańczami i oliwkami lub zrobić kokosową potrawkę.
W sprzedaży:
OKOŃ NILOWY FILET BEZ SKÓRY
Rozmiar: 300-500
Pakowanie: IWP, A 5 kg
Produkcja: lądowa
Pochodzenie: Afryka