Okoń nilowy

NAZWA: Okoń nilowy

NAZWA ŁACIŃSKA: Lates niloticus

OBSZAR POŁOWOWY: FAO 51 zach. część O. Indyjskiego

 

Występuje powszechnie w krainie etiopskiej.

Mięso okonia jest białe, soczyste i chude. Stanowi źródło dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-3, witamin A, E, D, B oraz mikro i makroelementów tj.: wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas.

Ze względu na to, iż okoń nie jest bardzo popularny w Polsce stanowi dobrą propozycję dla restauratorów, którzy chcą zaproponować ciekawe menu w swoim lokalu. Można go podać w bardzo oryginalny sposób z pieczonym fenkułem, pomarańczami i oliwkami lub zrobić  kokosową potrawkę.

 

W sprzedaży:

 

OKOŃ NILOWY FILET BEZ SKÓRY

Rozmiar: 300-500

Pakowanie: IWP, A 5 kg

Produkcja: lądowa

Pochodzenie: Afryka