Palia jeziorowa
NAZWA: Palia jeziorowa
NAZWA ŁACIŃSKA: Salvelinus namaycush
OBSZAR POŁOWOWY: złowiono w wodach śródlądowych
Palia to ryba z rodziny łososiowatych, zamieszkująca głębsze obszary zimnych i czystych jezior kanadyjskich. W Polsce gatunek ten nie występuje na wolności.
Mięso palii ma kolor od bladoróżowego do łososiowego w zależności od miejsca połowu. Ma lekko kremową konsystencję, jest delikatne, soczyste. Ości jest mało i są bardzo łatwe do usunięcia.
Palia nie jest jeszcze tak popularna w Polsce dlatego to świetna propozycja dla klientów, którzy chcą zaproponować swoim gościom coś oryginalnego. Można ja przyrządzić na wiele sposobów np. w piekarniku z plastrami cytryny i odrobiną białego wina.
W sprzedaży:
PALIA JEZIOROWA TUSZA
Rozmiar: 1,8-3,6 kg, 3,6 kg+
Cięcie:
Pakowanie: IQF, A 34,02 kg
Produkcja: lądowa
Pochodzenie: Kanada
PALIA JEZIOROWA PATROSZONA Z GŁOWĄ
Rozmiar: 1,8-3,6 kg
Pakowanie: IQF, A 34,02 kg
Produkcja: lądowa
Pochodzenie: Kanada