Palia jeziorowa

NAZWA: Palia jeziorowa

NAZWA ŁACIŃSKA: Salvelinus namaycush

OBSZAR POŁOWOWY: złowiono w wodach śródlądowych

 

Palia to ryba z rodziny łososiowatych, zamieszkująca głębsze obszary zimnych i czystych jezior kanadyjskich. W Polsce gatunek ten nie występuje na wolności.

Mięso palii ma kolor od bladoróżowego do łososiowego w zależności od miejsca połowu. Ma lekko kremową konsystencję, jest delikatne, soczyste. Ości jest mało i są bardzo łatwe do usunięcia.

Palia nie jest jeszcze tak popularna w Polsce dlatego to świetna propozycja dla klientów, którzy chcą zaproponować swoim gościom coś oryginalnego. Można ja przyrządzić na wiele sposobów np. w piekarniku z plastrami cytryny i odrobiną białego wina.

 

W sprzedaży:

 

PALIA JEZIOROWA TUSZA

Rozmiar: 1,8-3,6 kg, 3,6 kg+

Cięcie: 

Pakowanie: IQF, A 34,02 kg 

Produkcja: lądowa

Pochodzenie: Kanada 

 

PALIA JEZIOROWA PATROSZONA Z GŁOWĄ

Rozmiar: 1,8-3,6 kg

Pakowanie: IQF, A 34,02 kg

Produkcja: lądowa

Pochodzenie: Kanada