Pstrąg tęczowy
NAZWA: Pstrąg tęczowy
NAZWA ŁACIŃSKA: Oncorhynchus mykiss
OBSZAR POŁOWOWY: hodowla
Pstrąg to ryba słodkowodna w naturze występująca w zimnych, czystych strumieniach i jeziorach. Obecnie chętnie hodowany w wielu krajach na całym świecie.
Mięso pstrąga jest barwy perłowo-białej do bladoróżowej. Ma kremową konsystencję, jest delikatny i soczysty. Jego smak dobrze komponuje się z cytryną, czosnkiem i masłem. Z ryb słodkowodnych wyróżnia się duża zawartością wielonasyconych kwasów tłuszczowych i jest źródłem łatwo przyswajalnego białka. Jest przy tym rybą chudą i niskokaloryczną, stąd upieczony w folii lub przygotowany na parze powinien zagościć w menu wszystkich dbających o linię.
W sprzedaży:
PSTRĄG TĘCZOWY PATROSZONY Z GŁOWĄ
Rozmiar: 350- 400, 400-450, 500-700
Pakowanie: IQF, A10
Produkcja: hodowla
Pochodzenie: Turcja, Chile