Ryba maślana – eskolar
NAZWA: Ryba maślana eskolar
NAZWA ŁACIŃSKA: Lepidocybium flavobrunneum
OBSZAR POŁOWOWY: FAO 87 pd. – wsch. część O. Spokojnego
Określenie ryba maślana dotyczy kilku gatunków ryb o podobnych cechach anatomicznych, a przede wszystkim charakteryzujących się dużą zawartością estrów tłuszczowych w mięsie. Eskolar jest jedną z nich.
Mięso tej ryby ma bardzo charakterystyczny wygląd – poszczególne miomery są mało widoczne, jest bardzo kremowe, tłuste, przypominające w konsystencji masło i ma perłowo-białą barwę. W wielu krajach jest bardzo cenionym surowcem. Ze względu na dużą ilość estrów nie może być spożywana w dużych ilościach, gdyż może wywołać zaburzenia ze strony układu pokarmowego.
W sprzedaży:
RYBA MAŚLANA ESKOLAR
Rozmiar:
Pakowanie: A 25kg
Produkcja:
Pochodzenie: Ekwador