Sieja kanadyjska
NAZWA: Sieja kanadyjska
NAZWA ŁACIŃSKA: Coregonus clupeaformis
OBSZAR POŁOWOWY: złowiono w wodach śródlądowych (Kanada)
Sieja kanadyjska poławiana jest w czystych i zimnych jeziorach północnej Kanady. Należy do rodziny łososiowatych i często nazywana jest „białym łososiem”.
Mięso sieji jest jędrne, białe i delikatne. To bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3, witamin oraz mikroelementów. Ich zawartość przewyższa trzykrotnie wartości oznaczone w mięsie z łososia.
Sieja jest świetną alternatywą dla tak popularnych na naszych stołach ryb morskich. Nie ma posmaku charakterystycznego dla ryb słodkowodnych. Można ją usmażyć, upiec w folii lub zrobić pyszną zupę rybną. Dobrze przyrządzona to prawdziwy rarytas.
W sprzedaży:
SIEJA KANADYJSKA TUSZA
Rozmiar: 0,5 – 1kg
Cięcie:
Pakowanie: IQF, A34,02 kg
Produkcja: lądowa
Pochodzenie: Kanada
SIEJA KANADYJSKA PATROSZONA Z GŁOWĄ
Rozmiar: 0,5 – 1 kg
Pakowanie: A34,02 kg
Produkcja: lądowa
Pochodzenie: Kanada