Śledź

NAZWA: Śledź

NAZWA ŁACIŃSKA: Clupea harengus

OBSZAR POŁOWOWY: FAO 21 pn.-zach. Atlantyk, FAO 27 pn. -wsch. Atlantyk

 

Śledź to gatunek ławicowej ryby morskiej z rodziny śledziowatych. To jeden z ważniejszych gatunków rybołówstwa morskiego. Popularny w zastosowaniach kulinarnych od zamierzchłych czasów ze względu na łatwość przechowywania po zasoleniu. 

Mięso śledzia jest perłowo-białe i daje ogromne możliwości kulinarne. Ponadto jest bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych zwłaszcza kwasu omega-3.

 

W sprzedaży:

 

ŚLEDŹ CAŁY (pełny lub pusty)

Rozmiar: 60-90, 250+, 300+ 

Pakowanie: blok, A20 vacuum

Produkcja: morska

Pochodzenie: Norwegia, Islandia 

 

ŚLEDŹ FILET 

Rozmiar: 50-90, 60-90, 70-90, 60-100, 70-110

Pakowanie: blok, A20 vacuum

Produkcja: morska

Pochodzenie: Norwegia, Islandia

 

ŚLEDŹ PŁAT 

Rozmiar: 4-6, 5-8

Pakowanie: blok, A20 vacuum

Produkcja: morska

Pochodzenie: Norwegia, Islandia

 

 

śledź bałtycki