Śledź
NAZWA: Śledź
NAZWA ŁACIŃSKA: Clupea harengus
OBSZAR POŁOWOWY: FAO 21 pn.-zach. Atlantyk, FAO 27 pn. -wsch. Atlantyk
Śledź to gatunek ławicowej ryby morskiej z rodziny śledziowatych. To jeden z ważniejszych gatunków rybołówstwa morskiego. Popularny w zastosowaniach kulinarnych od zamierzchłych czasów ze względu na łatwość przechowywania po zasoleniu.
Mięso śledzia jest perłowo-białe i daje ogromne możliwości kulinarne. Ponadto jest bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych zwłaszcza kwasu omega-3.
W sprzedaży:
ŚLEDŹ CAŁY (pełny lub pusty)
Rozmiar: 60-90, 250+, 300+
Pakowanie: blok, A20 vacuum
Produkcja: morska
Pochodzenie: Norwegia, Islandia
ŚLEDŹ FILET
Rozmiar: 50-90, 60-90, 70-90, 60-100, 70-110
Pakowanie: blok, A20 vacuum
Produkcja: morska
Pochodzenie: Norwegia, Islandia
ŚLEDŹ PŁAT
Rozmiar: 4-6, 5-8
Pakowanie: blok, A20 vacuum
Produkcja: morska
Pochodzenie: Norwegia, Islandia